Vijf koninklijke boodschappen moeten hoop bieden

Vorsten

25-12-2020 18:16:24

Den Haag , 22 december 2020 Kersttoespraak van Zijne Majesteit de Koning Willem-Alexander op paleis Huis ten Bosch.

“De zon keert terug. Het licht komt terug”. Koning Willem-Alexander heeft vrijdag in zijn kersttoespraak een boodschap van hoop afgegeven. Hij stond daarin niet alleen. “Het licht komt terug. Een vaccin is onderweg. En misschien is er in een paar maanden al veel veranderd”, zei zijn Zweedse collega Carl Gustaf verwachtingsvol in zijn kerstboodschap.

“De uitdagingen blijven enorm, maar het einde van de crisis ligt de komende maanden echt binnen ons bereik,” beloofde de Belgische koning Filip in zijn rede donderdagavond. Zijn neef groothertog Henri van Luxemburg zocht eveneens naar bemoedigende woorden in dit uitzonderlijke coronajaar. “Het is belangrijk dat we het geloof in onszelf niet opgeven en zo onze toekomst positief vormgeven.”

Koningin Elizabeth refereerde net als Willem-Alexander en Carl Gustaf aan het licht, maar dan in een meer religieuze context. “Laat het licht van Kerstmis – de geest van onzelfzuchtigheid, liefde en vooral hoop – ons leiden in de komende tijd”, zei de Queen vanuit Windsor Castle.

Koning Felipe meende dat er weinig voor nodig is om het jaar 2021 een beter jaar te laten zijn dan 2020. “We gaan zoveel mogelijk normaliteit terugwinnen op de werkvloer, in de klaslokalen, op de pleinen en in de wijken; in winkels, op markten, in bars; in bioscopen, in theaters (…) in het dagelijks leven dat het karakter van een samenleving als de onze vormt.”

De Spaanse koning had van de vijf koninklijke staatshoofden die een kersttoespraak hielden de meeste woorden nodig: 1697. Het was de langste rede die Felipe sinds zijn aantreden in 2014 heeft gehouden. Groothertog Henri was ook lang van stof. Hij had 1173 woorden nodig. Het kortst van stof was koning Carl Gustaf (604), gevolgd door koningin Elizabeth (626) en koning Filip (658). Maar de Belgische vorst moest zijn rede in drie talen opnemen: Nederlands, Frans en Duits.

Koning Willem-Alexander gebruikte 821 woorden. Daarmee staat zijn kerstboodschap qua lengte op de zesde plaats van de acht die hij sinds 2013 heeft gehouden. De langste toespraak was die van het eerste jaar: 931 woorden. De Deense koningin Margrethe en Noorse koning Harald spreken hun respectievelijke bevolking pas op oudjaarsavond toe. Margrethe doet dat ‘live’.


Meer Nederland

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.