Voor prinsesjes zit skivakantie erop

Vorsten

2016-02-27 16:36:00

Een week in de sneeuw en bergen vliegt voorbij. Maandag worden de dochters van koning Willem-Alexander en koningin Máxima net als hun klasgenootjes weer op school verwacht. Voor Alexia zal dat nog lastig worden, nu ze is geopereerd aan een breuk aan haar rechterbovenbeen.

Het koninklijk gezin streek een week geleden neer in het vertrouwde Lech am Arlberg, waar inmiddels vier generaties Oranjes de skipistes op hun duimpje kennen. Eind jaren vijftig maakte prins Bernhard er kennis tijdens een uitstapje vanuit Sankt Anton en is sindsdien is de koninklijke familie kind aan huis in Lech. Dat afficheert zichzelf ook graag als het wintersportoord waar ‘koningen te gast zijn, en gasten koning zijn’.

In ruil voor een fotohalfuurtje afgelopen maandag is de koninklijke familie relatief met rust gelaten, al blijft het in het skidorp eenvoudig om als amateur of professional onopgemerkt opnamen te maken van vakantiegangers, het koningspaar niet uitgezonderd. Dankzij de rond de fotosessie gemaakt afspraken vinden die foto’s echter niet hun weg in de Nederlandse media.

Koning Willem-Alexander is afgelopen week even op en neer gevlogen vanuit Oostenrijk om in Amsterdam de herdenking van de Februaristaking bij te wonen. Dergelijke onderbrekingen van de vakantie zijn ongewoon. Koningin Beatrix deed het in 1999 voor de begrafenis van koning Hoessein van Jordanië.


Meer Nederland