Prins Jaime: ‘We moeten vrede niet voor lief nemen’

Vorsten

19-04-2014 10:13:00

AMSTERDAM – ‘We moeten de vrede blijven koesteren, en niet voor lief nemen. Vrede is niet vanzelfsprekend en er moet hard worden gewerkt om deze te bewaren.’ Dit meldde prins Jaime zaterdag bij de jaarlijkse Dachauherdenking in Amsterdam.

Jaime is de jongste zoon van prinses Irene. Zijn opa, Xavier de Bourbon de Parme, was tijdens de Tweede Wereldoorlog actief binnen het Franse verzet. Hij werd opgepakt door de nazi’s en opgesloten in het concentratiekamp Dachau. “Wat me opviel, was dat mijn grootvader tegen mijn vader zei dat hij daar geen slachtoffer was, maar dat hij daar zat uit eigen keuze. Hij koos voor de strijd en dit was de consequentie”, zei Jaime in zijn toespraak.

Mensheid gruwelijk

De verhalen uit het kamp gaven Jaime het besef ‘hoe gruwelijk de mensheid kan zijn. We voelden verdriet, maar ook trots op diegenen die zich tegen het kwaad verzetten. Bewondering voor diegenen die de concentratiekampen overleefd hebben, zoals de overlevenden hier vandaag. En voelden ons geïnspireerd dat zelfs onder de moeilijkste omstandigheden hoop te vinden was.’

Van 1933 tot 1945 werden 206.000 mensen opgesloten in Dachau, bij München. Onder hen waren ruim 2000 Nederlanders. Tijdens de Dachauherdenking in het Amsterdamse Bos staan Nederlandse oud-gevangenen en hun nazaten elk jaar stil bij de bevrijding van het kamp door Amerikaanse eenheden op 29 april 1945. Na kransleggingen bij het monument lopen de aanwezigen over de 60 meter lange ‘kampstraat’. In de tegels staan de namen van 500 Duitse concentratiekampen en buitencommando’s gebeiteld.

Meer Nederland