VVD en D66: Amalia moet koningin worden, ook als zij gay is

Vorsten

2021-09-27 18:12:52

Kroonprinses Amalia moet ook de kroon kunnen bestijgen als zij met iemand van hetzelfde geslacht wil trouwen. Dat stellen VVD en D66 in Kamervragen aan demissionair premier Mark Rutte. Op dit moment is het regeringsstandpunt dat Amalia als zij gay blijkt te zijn, afstand moet doen van de troon.

De partijen stellen de vragen naar aanleiding van het boek Amalia, de plicht roept van politicus Peter Rehwinkel. In het boek wordt de stelling besproken wat er met de monarchie zou gebeuren als Amalia op iemand van hetzelfde geslacht zou vallen. De regering-Kok stelde in 2000, toen de wet voor de invoering van het homohuwelijk werd aangenomen, dat koningschap erfelijk is en dat er uit een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht geen troonopvolger zou kunnen voortkomen.

VVD-Kamerleden Rudmer Heerema en Hatte van der Woude en D66-parlementariër Joost Sneller willen nu de demissionaire regering vragen dit standpunt te herzien. Zij vinden dat dit standpunt niet bij de “normen en waarden anno 2021” past. De Tweede Kamer bespreekt de begroting van het koningshuis over twee weken. De Kamerleden willen dat demissionair premier Rutte de vragen voor die tijd beantwoordt.

Geen belemmering

Ook de PvdA stelde vragen naar aanleiding van het boek. De sociaal-democraten vragen Rutte of “in een moderne constitutionele monarchie, wettige nakomelingen ook voort zouden moeten kunnen komen uit adoptie, donatie of IVF met draagmoederschap”. Homobelangenorganisatie COC laat maandag weten geen commentaar te geven uit respect voor de privacy van Amalia.

GroenLinks zegt dat “iedereen zichzelf moet kunnen zijn. En in ons land is het burgerlijk huwelijk al heel lang voor iedereen opengesteld. Als dit zou gelden voor een troonopvolger zien wij daar geen belemmering in.”


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

– Het warme nest van Kate: de Middletons

– Prinses Elisabeth op kamers

– Hoe zit het nu echt met Kroondomein Het Loo?

– Pieter van Vollenhoven schrijft over muziek