Waxinelichthoudergooier opgepakt in Den Haag

Vorsten

30-11-2013 17:34:00

DEN HAAG – Erwin L, de man die op Prinsjesdag 2010 een waxinelichthouder naar de Gouden Koets gooide, is zaterdagmiddag in Den Haag aangehouden. Dat meldde de politie.

De ‘waxinelichthoudergooier’ had een gebiedsverbod geschonden dat de gemeente hem had opgelegd. Hij mocht zaterdag niet in Den Haag zijn vanwege de viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden.

”Wij weten dat zijn aanwezigheid bij een dergelijke manifestatie met leden van het Koninklijk Huis kan leiden tot verstoring van de openbare orde”, legt de woordvoerder van burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag uit. Volgens de zegsman was L. in de gelegenheid gesteld om bezwaar te maken tegen het verbod, maar had dat niet gedaan.

L. is aangehouden aan de Hofweg, in de buurt van het Binnenhof. Hij zit vast voor verhoor, liet de politie verder weten. De man uit Meddo kreeg in februari een celstraf van 5 maanden voor het gooien van de waxinelichthouder. Maar omdat hij bijna 2 jaar in voorarrest had gezeten, werd hij meteen vrijgelaten.

In april zat hij 14 dagen vast op verdenking van stalking. Daardoor verbleef de Achterhoeker op 30 april tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander in de cel. In mei mocht hij niet in de buurt van museum Villa Mondriaan in Winterswijk komen, toen de culturele instelling werd geopend door prinses Beatrix.


Meer Nederland

In deze extra dikke Vorsten:

 

– Terugblik op Koningsdag
– Exclusief interview met prinses Margarita
– Familietraditie: studeren in Leiden
– De hofhouding van het koningspaar
– Belgisch koningshuis op weg naar herstel