Willem-Alexander maakt ‘warmste Koningsdag’ mee

Vorsten

27-04-2016 14:51:00

Koning Willem-Alexander heeft woensdag in Zwolle ,,de warmste Koningsdag tot nu toe” beleefd. Dat was te danken aan de hartelijke ontvangst, zo zei de koning in zijn dankwoord aan het einde van het verjaardagsbezoek aan de Overijsselse hoofdstad. “Zwolle zonder dolle, is een einde stad”, citeerde hij uit een liedje van de Hagenezen Kees van Kooten en Wim de Bie. “En dat zeg ik uit de bodem van mijn hart”, voegde hij daar ten overstaan van een juichende menigte aan toe.

Burgemeester Henk Jan Meijer karakteriseerde de feestdag als ,,koud, maar hartverwarmend”. Hij was blij dat zijn ‘parapluplan’ niet uitgevoerd hoefde te worden. Op een paar druppels na bleef het droog. Willem-Alexander had ondanks de soms ijzige kou zoals gewoonlijk geen jas aangetrokken. Zijn neven en broer volgden dat voorbeeld, al bekende prins Maurits uit voorzorg ski-ondergoed te hebben aangetrokken. “Aan het weer kan je niks doen, maar het valt mee”, zei de koning halverwege de wandeling met zijn familie langs onder meer culturele, historische en sportieve demonstraties.

Willem-Alexander had vorige week al gezegd dat dochter prinses Alexia voldoende van haar beenbreuk was hersteld om in Zwolle van de partij te zijn. Ze maakte evenals haar zusjes Amalia en Ariane ook voor het eerst het hele programma mee. De afgelopen twee jaar namen de koningsdochters maar aan een deel van het feest deel. Alexia vertelde in Lech “een enorme klap te hebben gemaakt”, maar ze “was er weer helemaal bovenop”. Ariane zei ,,alles” van Koningsdag leuk te vinden.

Volgens de Zwolse politie waren er tussen de 60.000 en 80.000 bezoekers in het centrum van de stad. Problemen deden zich niet voor. “Ik ben een trotse burgemeester”, zei Meijer na afloop. Tussen het publiek bevonden zich op strategische plekken ook republikeinse demonstranten die rood-wit-blauwe borden omhoog hielden met teksten als ‘Leve de republiek Nederland’ en ‘Geen monarchie maar democratie’.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

 

– 39 pagina’s over Amalia!
– Prinsessen en hun eerste diadeem
– Staatsbezoek Noorwegen: vrienden onder elkaar
– Royals op Griekse bruiloft