Video: Willem-Alexander brengt tijdens banket ode aan Noorwegen

Vorsten

09-11-2021 21:02:35

Koning Willem-Alexander heeft dinsdagavond in zijn toespraak bij het staatsbanket dat de Noorse koning Harald aanbood in het Koninklijk Paleis in Oslo een heel persoonlijke ode gebracht aan het bevriende koningspaar en aan Noorwegen. Bij het banket waren 197 gasten, onder wie ook de in Noorwegen wonende oud-wereldkampioen schaatsen Kees Verkerk (79).

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Willem-Alexander herinnerde in zijn rede aan de talrijke reizen die hij naar Noorwegen heeft gemaakt en waarbij zowel het koningspaar als kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit als gids optraden. “Wij hebben de schoonheid van dit land door uw ogen leren kennen. Er is niets te vergelijken met de spectaculaire woestheid van de Noorse kust. Een magnifiek en immens beeldhouwwerk van Moeder Natuur. Zo heel verschillend van de door mensenhanden gemaakte Nederlandse polders. Die zijn natuurlijk ook mooi, maar anders”, aldus Willem-Alexander.

Hij sprak van de verwantschap tussen Nederland en Noorwegen en het pionierswerk van de Noren op veel terreinen. “Het eerste land dat elektrische straatverlichting introduceerde. Een wegbereider op het gebied van gelijke rechten voor vrouwen en mannen. Een voortrekker in sociale zekerheid. Het eerste land dat een minister aanstelde voor milieuzaken”, zo stelde Willem-Alexander.

“Hoe moet ik Noorwegen omschrijven? Bruggenbouwer? Vredesmakelaar? Mondiale mediator? Alle drie zijn op u van toepassing! Al generaties lang. Het woord ‘Oslo’ heeft over de hele wereld een aangename klank. U bewijst dat ook landen met een kleine bevolking een grote impact kunnen hebben”, voegde hij eraan toe.

Noorwegen is weliswaar geen lid van de EU, maar maakt wel deel uit van Europa en ook binnen de NAVO trekken beide landen met elkaar op memoreerde de koning. De wintertrainingen van Nederlandse militairen in Noorwegen zijn volgens Willem-Alexander “een jaarlijks avontuur waaraan de herinneringen een leven lang worden gekoesterd. Voor wie de Hollandse kwakkelwinters gewend is, zijn de Noorse sneeuw en kou een ‘mind-blowing experience’.”

De koning stipte ook de noodzakelijke klimaatactie aan. “Als een van de grootste producenten van olie en gas, heeft uw land een belangrijke rol in de huidige energievoorziening. Ook wij Nederlanders komen mede dankzij Noors gas warm de winter door.”

Meer Nederland