Willem-Alexander digitaal aanwezig bij opening Kloosterjaar

Vorsten

04-02-2021 17:56:23

Koning Willem-Alexander opent volgende week woensdag digitaal het Jaar van het Brabantse Kloosterleven. De vorst sluit dan virtueel aan bij een live-uitzending in het klooster Sint Agatha in Cuijk.

Tijdens de uitzending staan onder meer interviews met kloosterlingen op het programma en wordt verteld over de geschiedenis van het kloosterleven in Brabant. Op verzoek van de koning ontsteekt een van de kloosterlingen een kaars om het Jaar van het Brabantse Kloosterleven symbolisch van start te laten gaan. Hierna kunnen alle gasten die digitaal aanwezig zijn ook een kaars aansteken en wordt het Mauritsraam, dat weer terug in de kerk geplaatst wordt, gepresenteerd. Dit gebrandschilderde raam werd door Maurits van Nassau aan Sint Agatha geschonken.

In beperkte kring spreekt Willem-Alexander na de uitzending nog met onder anderen vertegenwoordigers van de vier kloosterorden die dit jaar hun jubileum (de aanleiding voor het Kloosterjaar) vieren. De orde van Norbertijnen in de Abdij van Berne bestaat het langst, deze werd namelijk 900 jaar geleden in 1121 al opgericht. De Norbertinessen van Sint-Catharinadal viert het 750-jarig bestaan, terwijl de Kruisheren in klooster Sint Agatha hun 650-jarig jubileum vieren. Afsluitend staan ook de zusters Clarissen uit Megen in het zonnetje, zij bestaan namelijk 550 jaar.


Meer Nederland

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.