Willem-Alexander en Amalia bij afscheid Wüst en Kramer

Vorsten

12-03-2022 21:17:03

Koning Willem-Alexander en prinses Amalia waren zaterdag bij de speciale afscheidsceremonie voor Ireen Wüst en Sven Kramer in Thialf. De topschaatsers kregen bij hun afscheid van de schaatssport hun eigen bocht in de Heerenveense schaatshal: de bocht voor de finish heet voortaan de Sven Kramer-bocht, de andere bocht na de finish de Ireen Wüst-bocht. Na de onthulling reden beide schaatsers nog een ereronde.

Wüst vond het “heel bijzonder” dat de koning er was. “Ik had de koning uitgenodigd bij de huldiging op Paleis Noordeinde. Super dat hij dat dan ook doet.” Naast koning Willem-Alexander en prinses Amalia waren vrienden en familie van de twee schaatsers aanwezig.

De twee schaatsiconen werden ook toegezongen en toegesproken bij de ceremonie. “Als je alleen met een voornaam door het leven kunt, ben je heel groot”, zei premier Mark Rutte in een videotoespraak. IOC-voorzitter Thomas Bach noemde beiden “ware legenden” en zei ze een herinneringsmedaille van de Spelen van Beijing te geven. Directeur-bestuurder Herman de Haan van schaatsbond KNSB kende hen de oeuvreprijs toe en benoemde Kramer en Wüst tot ereleden.

Kramer is eerder op de dag door minister Conny Helder benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Wüst was bij de huldiging na de Olympische Spelen vorige maand al benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau.


Meer Nederland

In deze extra dikke Vorsten:

 

– Terugblik op Koningsdag
– Exclusief interview met prinses Margarita
– Familietraditie: studeren in Leiden
– De hofhouding van het koningspaar
– Belgisch koningshuis op weg naar herstel