Willem-Alexander en Máxima ontvangen medaillewinnaars

Vorsten

10-08-2021 03:42:36

De Nederlandse medaillewinnaars van de Olympische Spelen worden dinsdag ontvangen door Willem-Alexander en Máxima. De sporters komen naar Paleis Noordeinde in Den Haag.

De ontvangst vindt plaats na de huldiging van de olympiërs en hun coaches op de Sportcampus Zuiderpark in Den Haag. Daar worden ze toegesproken door premier Mark Rutte, staatssecretaris Paul Blokhuis (Sport) en chef de mission Pieter van den Hoogenband. ’s Avonds staat een huldiging van alle olympiërs op het programma in Scheveningen.

De Olympische Spelen van Tokio hebben Nederland in totaal 36 medailles opgeleverd. Dat aantal is een olympisch record voor de Nederlandse sportploeg, die daarmee in Tokio op de zevende plek in het medailleklassement eindigde. TeamNL veroverde in Japan tien gouden, twaalf zilveren en veertien bronzen medailles. Atlete Sifan Hassan en baanwielrenner Harrie Lavreysen keren met drie medailles terug naar huis, ze wonnen beiden twee keer goud en één keer brons.

Historische oogst

De afvaardiging van wielerbond KNWU haalde in Tokio de meeste medailles binnen. De wielerploeg oogstte op de diverse disciplines twaalf plakken. Lavreysen en Shanne Braspennincx werden olympisch kampioen op de baan, Niek Kimmann bij het BMX’en en Annemiek van Vleuten in de tijdrit op de weg.

De atletiekploeg nam acht medailles mee uit Japan, waarvan twee gouden voor Hassan (5000 en 10.000 meter). Abdi Nageeye zorgde op de slotdag nog voor een verrassing met zilver op de marathon. De roeiers pakten vijf medailles (één goud), de zwem- en zeilploeg haalden beide drie plakken binnen. Daarnaast won Nederland medailles in het hockey (goud), handboogschieten, judo, boksen en de paardensport.

Het koningspaar noemde prestaties van de olympiërs een “fantastische en historische oogst”. “We kijken ernaar uit de medaillewinnaars persoonlijk te feliciteren”, lieten Willem-Alexander en Máxima al weten.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord