Willem-Alexander gaat weer ambassadeurs ontvangen

Vorsten

05-06-2020 13:19:15

Nieuwe ambassadeurs zijn vanaf juli weer welkom om in Paleis Noordeinde hun geloofsbrieven aan te bieden aan koning Willem-Alexander. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst laten weten. De plechtigheid waarmee een ambassadeur officieel zijn werkzaamheden aanvangt, is vanwege de coronacrisis sinds februari niet meer gehouden.

Het ceremonieel zal worden aangepast. Zo zal de nieuwe ambassadeur zijn geloofsbrieven niet aan de koning overhandigen maar op een tafel voor Willem-Alexander neerleggen. Ook worden de diplomaat en diens partner niet zoals gebruikelijk door een kamerheer in een koets opgehaald, maar vindt het vervoer plaats met een hofwagen. Hoe groot de omvang kan zijn van de muzikale kapel die bij het paleis van het betreffende land het volkslied speelt, moet nog worden uitgewerkt.

In Nederland is het gebruikelijk dat nieuwe ambassadeurs zo snel mogelijk worden ingeroosterd om hun papieren te overhandigen zodat ze aan de slag kunnen. De laatste keer dat de koning geloofsbrieven ontving was op 10 februari, toen de nieuwe vertegenwoordigers van Azerbeidzjan en Slowakije langskwamen. Diezelfde dag kwam de ambassadeur van Peru afscheid nemen en een week later kwam diens collega uit de Filipijnen op afscheidsaudiëntie.

Achterstand inhalen

Hun opvolgers, zoverre ze al in Nederland zijn, konden vervolgens hun geloofsbrieven niet komen aanbieden vanwege de maatregelen die ook in het paleis zijn genomen om verspreiding van het coronavirus in te dammen. In de tussentijd zullen ook andere ambassadeurs zijn teruggeroepen en vervangen zodat het paleis snel de achterstand wil inhalen.

Een nieuwe ambassadeur biedt het staatshoofd van het land waar hij is aangesteld twee brieven aan: de zogenoemde geloofsbrieven. In de eerste staat geschreven dat zijn voorganger inderdaad is teruggeroepen en in de tweede brief vraagt zijn eigen president of monarch – in het geval van Nederland aan koning Willem-Alexander – om de diplomaat goed te ontvangen en ‘geloof’ in hem of haar te hebben teneinde de ‘uitstekende’ relaties te kunnen voortzetten.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord