Willem-Alexander heeft geen Bilderberg-conferentie

Vorsten

01-06-2020 14:25:21

Het ziet ernaar uit dat de in 1954 mede door prins Bernhard begonnen Bilderberg-conferentie voor de tweede keer in de geschiedenis moet worden afgelast. De organisatie meldt op de website dat de editie van 2020 is uitgesteld. Of er een herkansing komt in het najaar is niet bekend maar dat lijkt gezien de volle agenda’s van de deelnemers en de nog lang bestaande onzekerheden rond internationaal reizen vanwege de coronacrisis, onwaarschijnlijk.

De eerste keer dat de conferentie werd geannuleerd was in 1976 toen Bernhard in opspraak was geraakt door het aannemen van smeergelden van vliegtuigbouwer Lockheed. Dit jaar zorgt de coronacrisis voor uitstel.

Koning Willem-Alexander en minister-president Mark Rutte waren de afgelopen jaren vaste genodigden bij de bijeenkomsten. Willem-Alexander nam de vaste plek van zijn moeder koningin Beatrix over, die op haar beurt de plaats innam van haar in diskrediet geraakte vader prins Bernhard. Bij vorige edities was de Spaanse koningin Sofia regelmatig aanwezig, en ook de huidige Belgische koning Filip was eerder van de partij.

De jaarlijkse conferentie had deze maand moeten worden gehouden, naar verluidt in Californië. Precieze details waren nog niet bekendgemaakt. De Bilderberg-conferenties die traditioneel zakenmensen, opiniemakers, royals, regeringsleiders en politici uit Europa en Noord-Amerika bij elkaar brengen, werkt op basis van discretie. Dat heeft de deelnemers nog wel eens een verwijt gegeven een geheime wereldregering te vormen.


Meer Nederland

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.