Willem-Alexander hoopt op mooie WK-wedstrijd tegen Noorwegen

Vorsten

10-11-2021 13:01:12

Koning Willem-Alexander hoopt dat het WK-kwalificatieduel tussen Nederland en Noorwegen op 16 november in De Kuip in Rotterdam een mooie en faire wedstrijd zal zijn. Dat antwoordde hij woensdag tegen de Noorse televisiezender TV2, die hem in de Deichman-bibliotheek in Oslo vroeg hoe belangrijk de wedstrijd is en wat die voor hem betekende.

Aanleiding voor de vraag was een opmerking van de Noorse koning Harald, dinsdagavond tijdens de rede bij het door hem aangeboden staatsbanket in het Koninklijk Paleis. Harald zei toen de Nederlanders veel succes te wensen, maar niet teveel omdat hij het liefst Noorwegen de eindronde van het WK in Qatar zag bereiken.

Willem-Alexander herinnerde eraan dat het Nederlands elftal op 13 november eerst nog tegen Montenegro moet spelen. “We kennen daar de uitslag niet van en weten niet wat het betekent voor de wedstrijd tegen Noorwegen, hoe belangrijk die laatste wedstrijd zal zijn. We weten wel dat er als er in het stadion ‘Holland’ wordt geroepen, dat ook ‘Holland’ betekent en niet Haaland”, aldus de koning.

Hij verwees met die laatste opmerking naar de speech van zijn Noorse collega, die vertelde dat afgelopen september veel Nederlandse supporters dachten dat de Noorse fans ‘Holland’ scandeerden. “Hoewel Noren sportief zijn, scandeerden ze in feite de naam van onze spits Erling Braut Haaland”, aldus koning Harald. In Rotterdam is geen verwarring mogelijk impliceerde Willem-Alexander, met een schuine blik naar de toeluisterende Noorse vorst.

“We wensen het Noorse team alle succes en we hopen dat het een eerlijke wedstrijd zal zijn. Uiteraard zijn wij supporter van Oranje, maar we begrijpen volkomen waarom de Noorse koning supporter is van Noorwegen. We hopen op een fantastisch sportief evenement waarvan iedereen kan genieten.”

Meer Nederland