Willem-Alexander is zelf het prikken verleerd

Vorsten

2021-02-09 17:40:23

Koning Willem-Alexander heeft niet meer de vaardigheid om in het coronavaccinatiecentrum van de Utrechtse GGD in Houten een helpende hand toe te steken bij het prikken. “Het is te lang geleden dat ik het heb gedaan”, vertelde hij en bovendien heeft hij niet de in Nederland benodigde registratie. Maar toen hij in Afrika nog vloog voor de Flying Doctors heeft hij wel vaccinaties gegeven. Daar was een registratie niet zo belangrijk en bovendien ging het om het eenvoudiger mazelenvaccin.

De GGD heeft in Houten één van de extra grote vaccinatielocaties. Maandag komt daar Amersfoort bij en in de rest van de provincie wordt hard gewerkt aan meer plekken om mensen te vaccineren. “We zijn overgeorganiseerd”, vertelde GGD-directeur Jaap Donker. Wekelijks worden 250 mensen opgeleid om op de diverse locaties te prikken, de spuiten klaar te maken of op andere manieren te helpen. “Wat ons tegenhoudt is het aantal beschikbare vaccins, maar we hebben hoop dat er binnenkort veel meer binnenkomen”, aldus Donker.

Willem-Alexander keek ook even mee bij de eerste sessie van de opleidingsklas en hoorde dat het secuur werk is, vooral om te zorgen dat geen vaccin ongebruikt blijft. Daarna doorliep hij in het XL-centrum stap voor stap de zogenoemde priklijn, van intakegesprek, ID-controle, tot een kijkje in de daadwerkelijke vaccinatieruimte en daarna de rustruimte. Ook liet hij zich uitvoerig informeren over het ‘optrekken’ van het vaccin, zoals dat uit vrieskist en daarna koelkast wordt aangeleverd en klaargemaakt voor gebruik. De koning wilde precies weten hoe het werkte en kreeg dat geduldig uitgelegd.

Ook Willem-Alexander en zijn vrouw Máxima laten zich, als ze aan de beurt zijn, vaccineren tegen het coronavirus. Dat geldt ook voor prinses Beatrix, zo werd vorige maand duidelijk op de dag waarop ook Nederland begon met de vaccinatiecampagne. De eerste prik was volgens het koningspaar “een keerpunt dat hoop geeft op een uitweg uit deze crisis”, zo lieten Willem-Alexander en Máxima destijds weten via sociale media. “Veel dank aan iedereen die hieraan meewerkt! Nu is het van belang om samen vol te houden.”


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

– Het warme nest van Kate: de Middletons

– Prinses Elisabeth op kamers

– Hoe zit het nu echt met Kroondomein Het Loo?

– Pieter van Vollenhoven schrijft over muziek