‘Willem-Alexander koning van republiek’

Vorsten

2016-04-12 13:18:00

Koning Willem-Alexander is staatshoofd van een republiek en niet van een koninkrijk. Daarom ook draagt hij geen kroon. Met die wetenschap worden dinsdag de lezers van de Nürnberger Nachrichten voorbereid op het koninklijk bezoek aan de stad komende donderdag.

De koning, die woensdag met koningin Máxima begint aan een tweedaags werkbezoek aan Beieren, zal er van opkijken. Al wordt wel vaker gezegd dat Nederland meer weg heeft van de republiek die het in de geschiedenis nog net iets langer is geweest dan het 201 jaar oude koninkrijk.

Voor de Neurenbergse krant was het gegeven dat de Nederlandse koning geen kroon op het hoofd heeft aanleiding om lokale koningen en koninginnen op te zoeken die wél een vorstelijke hoofdbedekking hebben. Zoals de Neurenbergse ‘Bratwurstkönig’ Werner Behringer, de Appelkoningin uit het Frankenland Franziska Seubert, de koning van de Schutterij van Röttingen en niet te vergeten de Asperge-koningin Anna Hennicke.

De krant stelde ze dinsdag stuk voor stuk voor en meldde dat er in Duitsland wel 134 zulke productskoningen en koninginnen zijn, waarvan 26 uit Beieren. Deze week komen er dan twee dagen een echt koningspaar bij.


Meer Nederland

In deze extra dikke editie van Vorsten:

 

– Fotosessie bij Paleis Huis ten Bosch
– Eindelijk weer: staatsbezoek Duitsland
– Openhartige Eloise van Oranje
– Margaret’s party island Mustique
– William en Harry samen voor Diana