Willem-Alexander neemt defilé af in Den Haag

Vorsten

25-06-2016 14:28:00

In de Haagse binnenstad heeft koning Willem-Alexander zaterdagmiddag het traditionele defilé op de Nationale Veteranendag afgenomen. Ruim 5000 veteranen en andere militairen liepen vanaf het Malieveld naar de Kneuterdijk waar de koning, premier Mark Rutte en minister Jeanine Hennis van Defensie stonden. Er vlogen historische en moderne vliegtuigen over de Haagse binnenstad.

In het defilé liepen ook veteranen van Dutchbat-III mee en Nederlanders die in mei in Orlando (VS) deelnamen aan de Invictus Games. Dat is een internationaal sportevenement voor militairen die door de dienst of in een privésituatie gewond raakten.

Het is zaterdag de twaalfde editie van Veteranendag. Daarvoor zijn vele duizenden mensen, onder wie veel (oud-)militairen naar Den Haag gekomen. Het Malieveld is nog tot 18.00 uur een festivalterrein met muzikale optredens, een hindernisbaan en een klimtoren voor kinderen en diverse ontmoetingsplekken voor veteranen.

Nederland telt nu zo’n 117.450 veteranen die betrokken waren bij vredesmissies of oorlogssituaties in onder meer Nederlands-Indië, Cambodja, Angola, Libanon, de Sinaï (Egypte) en voormalig Joegoslavië.

Meer Nederland