Willem-Alexander neemt Nederlanders graag mee terug

Vorsten

10-11-2021 18:13:13

Koning Willem-Alexander had een verrassing in petto voor de honderden in Noorwegen wonende Nederlanders die hem woensdagmiddag aan boord van Zr.Ms. Rotterdam kwamen begroeten. Aan het einde van deze zogenoemde ontvangst van de Nederlandse gemeenschap is het gebruikelijk dat de koning een paar woorden spreekt. Dit keer zette Willem-Alexander iedereen royaal op het verkeerde been.

“Ik heb trouwens een geheimpje voor u. We zijn inmiddels aan het varen, want alle beroepsgroepen die hier aanwezig zijn hebben we zo hard nodig in Nederland, dus we varen in een keer door naar Nederland en laden u daar weer uit. Dan bent u weer terug in Nederland en hebben we dat probleem ook weer opgelost”, zei de koning, tot grote hilariteit van de genodigden in het ruim van de Rotterdam.

Het marineschip is voor oefeningen in de Noorse wateren en Oostzee en meerde woensdagochtend aan in Oslo om voor een bijzondere locatie te zorgen voor de bij staatsbezoeken traditionele ontmoeting van het bezoekende koningspaar en landgenoten. Bij het staatsbezoek in Duitsland was dit onderdeel vanwege de coronaregels nog geschrapt, maar in Noorwegen kon het wel doorgaan, al werden er geen handen geschud.

Niet gemakkelijk

Willem-Alexander begon zijn korte rede met een dankwoord, mede namens Máxima, voor de warme ontvangst. “Ons wordt wel eens gevraagd: zo’n staatsbezoek aan Noorwegen, we zijn toch zo ontzettend gelijk, wat is nu de nut en noodzaak van zo’n bezoek? En juist het onderhouden van vriendschapsbanden, er altijd aan werken en het niet als vanzelfsprekend nemen, is zo belangrijk.”

Hij had goed begrepen dat het afgelopen jaar niet gemakkelijk was geweest omdat Noorwegen tijdens de coronapandemie de grenzen gesloten hield. “Ik kan me voorstellen dat het voor u verschrikkelijk moet zijn geweest. Normaal gesproken denkt u als er iets is in Nederland, leuk of verdrietig, dan pak ik het vliegtuig en ga naar huis. Maar u bent negen maanden afgesloten geweest en dan is Noorwegen ineens heel ver weg. Dan zijn familie en vrienden in Nederland heel ver weg.”

Gelukkig gaat het nu beter, zo stelde hij vast. “Het is fantastisch om te zien hoe u een bijdrage levert aan de Noorse gemeenschap en hoe u gewaardeerd wordt door onze Noorse vrienden hier. Heel veel dank dat u toch nog een klein deeltje Nederland in uw hart meedraagt, ook in het land dat zo op Nederland lijkt.”

Het koningspaar ging na de ontvangst naar een andere ruimte op de Rotterdam voor een conferentie over de Noors-Nederlandse defensiesamenwerking. Het was de bedoeling dat kroonprins Haakon daarbij aanwezig zou zijn, maar omdat hij nog steeds last heeft van een verkoudheid kwam kroonprinses Mette-Marit in zijn plaats.

Meer Nederland