Willem-Alexander opent Nederlands paviljoen op Expo in Dubai

Vorsten

03-11-2021 12:00:20

Koning Willem-Alexander heeft woensdag met een knip met de schaar het Nederlands paviljoen op de wereldtentoonstelling Expo 2020 in Dubai geopend. Aansluitend woonde hij samen met koningin Máxima de openingsbijeenkomst bij en sloot hij aan bij de handelsmissie die hem verderop in het bijzondere gebouw opwachtte.

De Expo had vorig jaar al gehouden zullen worden, maar Dubai besloot tot een jaar uitstel vanwege de coronapandemie. Bezoekers moeten nu een coronapas of testresultaat laten zien en zowel binnen als buiten een mondkapje dragen, behalve wanneer ze zitten. Ook bij het poseren voor foto’s – en selfies – mag het mondkapje even af. Het koningspaar volgde die aanwijzing nauwgezet, anders dan de paar Nederlandse toeristen die bij het paviljoen op hen wachtten.

Het paviljoen staat in het teken van duurzaamheid met de nadruk op water, voedsel en energie. Bij de bouw is grotendeels gebruikgemaakt van lokale materialen, zoals grind uit de woestijn en damwanden die ook bij de vele bouwactiviteiten in Dubai worden gebruikt. Dat zorgt niet voor een fraai aangezicht van het paviljoen. “Het is niet het mooiste meisje, maar wel het slimste”, aldus architect en bedenker Michiel Raaphorst, voor wie het het eerste grote project is.

Woestijn als laboratorium

“Een avontuur”, zei Raaphorst in zijn toespraak bij de opening. “We hebben de woestijn gebruikt als een laboratorium. Als we het in de woestijn kunnen laten regenen, dan hebben we een begin.” Dat laatste is gelukt met een innovatieve watermachine op het dak die de hete woestijnlucht dagelijks omzet in zo’n 1200 liter water, een proces dat wordt aangedreven door zonne-energie met doorzichtige zonnepanelen en zorgt dat er planten en oesterzwammen groeien in het paviljoen. Het ontwerp is uitgeroepen tot meest duurzame van de Expo, waar meer dan 190 landen zijn vertegenwoordigd.

Meer Nederland