Willem-Alexander valt op met afwijkende toespraak

Vorsten

21-09-2020 21:39:31

Koning Willem-Alexander zorgde maandag tijdens zijn videoboodschap voor de Verenigde Naties voor een verrassing door ook VN-jeugdvertegenwoordiger Hajar Yagkoubi aan het woord te laten. Zij verwoordde de toekomstgedachten over de volkerenorganisatie, en doorbrak de lange rij staatshoofden die tot dan toe aan het woord waren geweest.

De toespraak van Willem-Alexander en Yagkoubi was opgenomen in de zogenoemde DNA-salon van paleis Huis ten Bosch, net naast de werkkamer van de koning. Die zorgde ook daarmee voor afwijkend beeld in de reeks boodschappen die in de vergaderzaal van de Verenigde Naties in New York werden geprojecteerd. Veel collega-staatshoofden kozen voor een klassieke opstelling achter een bureau of katheder, meestal geflankeerd door een aantal vlaggen.

De baksteentjes die samen een deel van het koninklijk DNA vormen, vielen uit de toon en zal menig kijker in een uithoek van de wereld voor de vraag hebben gesteld wat het moest voorstellen. Willem-Alexanders collega prins Albert II van Monaco die later aan de beurt kwam, had ook een ruimte in het paleis uitgekozen, Maar dat gaf een meer traditioneel beeld met veel goud en tierlantijnen. De Spaanse koning Felipe zat in zijn werkkamer, zoals hij dat vaker doet bij toespraken.


Meer Nederland

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.