Willem-Alexander viert jubileum HIER opgewekt in Bussum

Vorsten

30-03-2022 17:42:03

Koning Willem-Alexander was woensdag aanwezig bij de jubileumviering van HIER opgewekt in Bussum. Tijdens de tiende editie van de bijeenkomst over de toekomst van lokale duurzame energie sprak hij onder meer over energie-initiatieven van de afgelopen tien jaar en over het energiesysteem van de toekomst.

De koning sprak onder anderen met Anne Huizinga, Steven Volkers en Marieke Wiersma van energiecorporatie Grunneger Power. Die organisatie zet zich in voor het samen met bewoners verduurzamen van een buurt of wijk. Volkers vertelt dat de koning enorm geïnteresseerd was en veel kennis van zaken had. “Je hoorde dat dit onderwerp echt in zijn straatje past”, vult Huizinga aan. “Hij was erg benieuwd hoe we mensen betrokken houden en laten meedenken.” Volgens Wiersma was de koning ook erg geïnteresseerd in het sociale aspect van de corporatie en iedereen die erbij betrokken is. “Hij weet duidelijk waar hij het over heeft”, zegt ze.

De koning sprak met verscheidene initiatiefnemers van collectieve zon- en windprojecten en van projecten op het gebied van de warmtetransitie. Ook ging hij in gesprek met een aantal medewerkers van klimaatstichting HIER over onder meer landelijke ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, over het organiseren van energieprojecten en over investeren in de staat van het klimaat.

HIER opgewekt is een platform voor het delen en ontwikkelen van kennis over de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame brandstoffen zoals zon en wind. Het platform is ook bedoeld voor buren die met elkaar hun dorp of stad willen verduurzamen door bijvoorbeeld energie lokaal op te wekken.


Meer Nederland

In deze extra dikke Vorsten:

 

– Terugblik op Koningsdag
– Exclusief interview met prinses Margarita
– Familietraditie: studeren in Leiden
– De hofhouding van het koningspaar
– Belgisch koningshuis op weg naar herstel