Koning Willem-Alexander wenst ‘inspirerend bezoek’

Vorsten

21-07-2016 15:56:00

Willem-Alexander

Koning Willem-Alexander wenst de bezoekers van Paleis Noordeinde en de Koninklijk Stallen persoonlijk een ‘inspirerend bezoek toe’. De koning doet dat in het voorwoord van het speciaal ter gelegenheid van de eerste zomeropenstelling uitgegeven boekje dat alle bezoekers bij binnenkomst in paleis of stallen krijgen.

“Het doet me plezier dat op een aantal dagen in de zomer Paleis Noordeinde en de Koninklijke Stallen hun deuren kunnen openen voor belangstellenden als u”, aldus de koning. Hij vroeg al kort na zijn aantreden in 2013 aan de directeur van het Koninklijk Huisarchief, Flip Maarschalkerweerd, te onderzoeken op zo’n openstelling mogelijk was. Voorheen waren alle verzoeken daartoe afgewimpeld.

Eén reden daarvoor geeft de koning ook aan in zijn welkomstwoord. Noordeinde is ‘het werkpaleis dat mijn vrouw en ik ter beschikking hebben en dat bijna het hele jaar door intensief wordt gebruikt’. Maarschalkerweerd noemde ook andere praktische bezwaren en problemen, zoals beveiliging en bescherming van het kostbare en vaak zeer kwetsbare erfgoed.

Prachtige werkomgeving

Op de tapijten bijvoorbeeld ligt tijdens de openstelling een extra loper ter bescherming en plexiglas moet voorkomen dat gordijnen en andere zaken door nieuwsgierige vingers worden beroerd. Volgens Willem-Alexander is Noordeinde ‘meer dan een bijzondere werkplek’. “Het is ook een plek met een markante geschiedenis van bijna 500 jaar.” Voor zijn vrouw en hem ‘is het een prachtige werkomgeving tot op de dag van vandaag’.

Maar tijdens zijn zomervakantie – die koning vrijdag onderbreekt voor de slotdag van de 100ste Vierdaagse – kunnen 9260 mensen even achter de schermen van de ontvangstruimten en de koninklijke vergaderzaal komen kijken.

Meer Nederland