Koning wenst wereldleiders succes bij nucleaire top

Vorsten

24-03-2014 21:17:00

DEN HAAG – Koning Willem-Alexander heeft de wereldleiders die bij hem op bezoek zijn veel succes gewenst met de tweedaagse nucleaire top. Dat deed de koning aan het einde van zijn toespraak voor aanvang van het diner.

Willem-Alexander prijst de wereldleiders voor hun aanwezigheid bij de top in Den Haag. “Door uw aller aanwezigheid hier en uw persoonlijke commitment geeft u de wereld een heldere boodschap. Een boodschap van samenwerking over grenzen heen. Een boodschap van hoop op een veiliger leven”, aldus de koning.

Willem-Alexander benadrukt dat het voor Nederland veel betekent om bij te kunnen en mogen dragen aan een ‘veiliger wereldorde’. “Onze drijfveer is helder: gevaren die over grenzen heengaan, kun je alleen samen met anderen het hoofd bieden. Dat maakt internationale samenwerking tot een opdracht”, zei de koning.

Ook verwees hij in zijn toespraak meerdere keren naar de Nederlandse geschiedenis. “Aan het begin van de 16de eeuw schreef de bekende Nederlandse humanist Desiderius Erasmus al wat wij nu vanzelfsprekend vinden: ‘Voorkomen is beter dan genezen’.” Volgens de koning is het aan de deelnemers aan de Nuclear Security Summit ‘om die wijze woorden in praktijk te brengen’.

Meer Nederland