Willem-Alexander wordt maar weinig herkend in metro

Vorsten

25-09-2020 20:47:01

Verbaasde en onverschillige blikken wisselden elkaar af in de Amsterdamse metro toen koning Willem-Alexander vrijdag ter nadere kennismaking met de in 2018 geopende Noord-Zuidlijn een ritje maakte. Hij reed mee van station Europaplein naar Rokin, en vandaar weer naar station Noord. “Die meneer komt me bekend voor, maar wie is het ook al weer?”, vroeg een vrouw aan een van de begeleiders van het koninklijk gezelschap.

Koning Willem-Alexander is natuurlijk geen alledaagse verschijning en zeker niet in de metro. Met verplicht mondkapje op was hij ook minder herkenbaar. Het was eigenlijk door de meelopende media – cameraploeg, fotograaf en verslaggevers – en het groepje beveiligers dat de aandacht werd gevestigd op de bijzondere gast in het openbaar vervoer. Maar er waren ook genoeg passagiers die het te druk hadden met hun mobieltje om het gezelschap op te merken.

Een aantal mensen kon de opvallende verschijning overigens wel meteen plaatsen en gebruikte de mobiele telefoon om de koning te fotograferen. Op het perron van station Rokin, waar de bijzondere verzameling archeologische vondsten werd bekeken, probeerden scholieren en studenten ook met Willem-Alexander mee op te lopen teneinde een video te maken met zichzelf en de koning in beeld. Zo lang ze maar op afstand bleven, werden ze met rust gelaten.

Tijdens de rit en voor het instappen wisselde Willem-Alexander ook een paar woorden met gebruikers van de metrolijn. Hij wilde weten wat hun ervaringen waren. Die waren positief, hetgeen aansluit bij het uitzonderlijk hoge waarderings- en tevredenheidscijfers van 8,4 dat de eens omstreden verbinding van de passagiers krijgt. “Het heeft de stad dichterbij gebracht, al heeft het even geduurd voor de lijn er was”, stelde een dame uit Amsterdam-Noord met gevoel voor eufemisme vast. Dat ontging de koning ook niet: de bouw duurde immers van 2003 tot en met 2018.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord