Zien: 10 x Máxima & staatsbanketten

redactievorsten

30-12-2020 11:00:00

Nu de staatsbezoeken van het koningspaar al een tijdje niet mogelijk zijn, blikken we terug op tien outfits van Máxima tijdens de staatsbanketten van de afgelopen jaren.

Zuid-Korea 2014

Bij het staatsbanket in Zuid-Korea verscheen de koningin in een korte cocktailjurk van ontwerper Jan Taminiau. Máxima combineerde het ontwerp met twee diamanten strikbroches in haar kapsel, diamanten armbanden en een horloge van Patek Philippe.

Denemarken 2015

In Kopenhagen verscheen Máxima bij het staatsbanket in haar inhuldigingsjapon van Jan Taminiau. Daarbij droeg ze het saffieren diadeem dat ze ook droeg tijdens de inhuldiging in 2013. Toen droeg de koningin het juweel in een vereenvoudigde versie, maar voor dit bezoek was de pluim weer op het diadeem gemonteerd.

China 2015

Tijdens het staatsbezoek aan China bleef Máxima een dag ziek in het hotel, waarna ze de volgende dag weer stralend verscheen op het staatsbanket. Ze droeg een lichtgroene jurk, ontworpen door de Nederlandse couturier Mattijs van Bergen. De afbeelding op de rok is gebaseerd is op een schilderij van Vincent van Gogh. Haar juwelen waren voorzien van smaragden, waarbij vooral de hanger aan het collier opvalt. Dit ‘duivenei’ is een van de opvallendste edelstenen van de koninklijke familie.

Frankrijk 2016

Voor het staatsbanket in Frankrijk koos Máxima een ontwerp van het Belgische modehuis Natan, met pailletten op een transparante laag. Ze droeg de jurk nogmaals tijdens het Bevrijdingsconcert later dat jaar.

Nieuw-Zeeland 2016

De eerste dag van het staatsbezoek aan Nieuw-Zeeland werd afgesloten met een staatsbanket, waar koningin Máxima een jurk droeg van de Nederlands-Deense ontwerper Claes Iversen. Bij de jurk droeg ze een diadeem, afkomstig van koningin Emma, en een diamanten broche.

Alles over Máxima

Wilt u meer lezen over onze koningin? Bestel hier de Máxima special!

Italië 2017

Wederom een japon van Jan Taminiau, ditmaal voor het staatsbanket in Italië. Ze droeg de jurk eerder tijdens het privéfeest voor de vijftigste verjaardag van de koning eerder dat jaar. Ze combineerde de rode jurk met de bekende juwelen met robijnen uit de Mellerio-parure, oorspronkelijk een geschenk van koning Willem III aan zijn vrouw koningin Emma.

Portugal 2017

Tijdens het staatsbanket in Portugal ging Máxima weer voor een avondrobe van Jan Taminiau. Op het rokgedeelte van het ontwerp met kant zijn gestileerde bladeren aangebracht. Ze had de jurk al eens eerder gedagen tijdens het huwelijk van een vriendin in Londen, en ze droeg de jurk later nog eens bij het staatsbanket in Ierland, in 2019.

Luxemburg 2018

Koningin Máxima droeg tijdens het staatsbanket in Luxemburg een asymmetrische avondjurk, gemaakt van geplisseerde chiffon over een onderlaag van zware crêpe, die ze eerder had gedragen tijdens het feest voor haar veertigste verjaardag. Ontwerper Jan Taminiau: ‘Die onderlaag diende om de plissé mooi te laten vallen. Gedrapeerde stoffen kunnen een heel sensuele manier van vallen hebben. Tegelijkertijd associëren we het met iets verhevens. Die oude godinnenbeelden zoals je in Parijs veel ziet, hebben allemaal van die draperieën. Ik vind dat een interessant spanningsveld.’

Verenigd Koninkrijk 2018

De avondjurk die Máxima droeg tijdens het staatsbanket in Londen was er wederom een uit de collectie van Jan Taminiau. De avondjurk met kleurverloop combineerde ze met het diadeem met de Stuart-diamant, dat voor het eerst na ruim 40 jaar weer compleet in het openbaar te zien was.

India 2019

In India droeg koningin Máxima tijdens het staatsbanket een bijzondere avondjurk. De jurk is gemaakt van een Indiase sari, die Máxima als souvenir had meegenomen tijdens het bezoek aan het land in 2007. Twaalf jaar later mocht Jan Taminiau de schaar in de roze stof zetten om er een asymmetrisch ontwerp van te maken.

Lees nu ook

Bekijk hier alle prinsjesdagjurken van Máxima

Meer lezen

Dineren bij een staatsbanket is hard werken. Meer over het protocol bij staatsbanketten lees je in de nieuwe Vorsten!


Meer Nederland

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.