Zomerjurkjes van Juliana en Wilhelmina te zien

anp

2016-06-01 12:14:00

Het Loo heeft in de audiëntiezaal van het paleismuseum een kijkdoosvitrine ingericht met veertien jurkjes die de koninginnen Wilhelmina en Juliana in hun jeugd als prinsesjes hebben gedragen tijdens hun zomerse verblijf in Apeldoorn.

Zowel Wilhelmina als Juliana bracht menige zomer door bij paleis Het Loo, en dan het liefst bij een houten chalet dat Wilhelmina als tweejarige van haar vader koning Willem III cadeau had gekregen. Een soort Zwitsers poppenhuis, maar dan levensgroot, met een salon, boudoir en bovenkamer met balkon.

De jeugdige Wilhelmina en later Juliana maakten graag gebruik van de keuken, waar ze ‘kookten’, en naast het chalet was een hooiberg, en een bloemen- en moestuin. Voor de zomerdagen was in die tijd passende kleding gewenst – liefst wit, met een cape en in die tijd bijpassende katoenen zomerhoedjes of hoedjes van stro met bloemen. Accessoires als handschoentjes en parasols vervolmaakten het geheel.

Tijdens de zomermaanden – tot 31 augustus – zijn veertien van die jurkjes tentoongesteld in Het Loo, waar tot 21 augustus ook de expositie ‘Koninklijke foto’s’ van fotograaf Vincent Mentzel nog is te zien.Het nieuwste nummer

Ook online te bestellen

Meer Nederland