Zonnig Zwolle geeft richting van Koningsdag aan

Vorsten

27-04-2016 16:47:00

De tweede editie van Koningsdag ‘nieuwe stijl’ stond woensdag duidelijk onder een goed gesternte. Tot vreugde van de koninklijke familie en de tienduizenden belangstellenden in het centrum van Zwolle bleven de voorspelde winterse buien uit. Tijdens het bezoek van koning Willem-Alexander aan de Hanzestad scheen zelfs een aantal keren de zon. Voor een keer was iedereen dolblij dat de meteorologen het bij het verkeerde eind hadden.

Burgemeester Henk-Jan Meijer zei vorige maand bij de bekendmaking van het programma dat Zwolle de standaard moest zetten voor de steden die in de komende jaren volgen. Er was geleerd van de ervaringen in Dordrecht, waar het programma vorig jaar grandioos uitliep en de vaart er uit werd gehaald door een aantal binnenactiviteiten. Compact heette de opzet in de Overijsselse hoofdstad, en uiteindelijk was het koninklijk gezelschap na de grandioze uitsmijter van Typhoon maar een kwartiertje later klaar dan gepland.

Uit de evaluatie zal blijken dat het veelvuldig contact met het publiek langs de route daaraan deels debet was. Zwaaien volstaat anno 2016 niet meer, eenvoudig handen schudden evenmin. Het publiek wenst ‘selfies’ en het liefst met alle aanwezige Oranjes (15) apart. Het zorgde er ook in Zwolle voor dat de koninklijke familie zich flink over de route verspreidde en een van de adjudanten regelmatig als straatveger de achterblijvers moest ophalen. Prinses Marilène droeg ook haar steentje bij om haar notoir als hekkensluiter figurerende man Maurits los te weken uit het publiek.

Tijdverlies

Contact met het publiek is wat de Oranjes nadrukkelijk willen. Dat het wat tijdverlies opleverde werd voor lief genomen. De voorstellingen en demonstraties waren goed getimed. Vraag is nog of de koninklijke familie op Koningsdag voornamelijk toeschouwer moet zijn – de gaststad en regio presenteren zich – of ook actief aan het programma moeten deelnemen. Dat was in voorgaande jaren meer het geval en is ook voor de prinsesjes, die voor het eerst het hele programma meemaakten, interessanter.

Het hof zal dan ook concluderen dat het onverwacht zonnige Zwolle na Dordrecht vorig jaar de goede richting heeft aangegeven voor de nieuwe Koningsdag maar dat ook in de komende jaren zeker nog zal worden geschaafd aan de formule.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

 

– 39 pagina’s over Amalia!
– Prinsessen en hun eerste diadeem
– Staatsbezoek Noorwegen: vrienden onder elkaar
– Royals op Griekse bruiloft