Zwolle wil standaard zetten voor Koningsdag

Vorsten

2016-03-07 15:18:00

Dit jaar kan voor het laatst worden gesproken over Koningsdag ‘nieuwe stijl’. Dat vindt burgemeester Henk Jan Meijer van Zwolle. Zijn stad is op 27 april gastheer van de koninklijke familie. Meijer denkt dat na Dordrecht vorig jaar en Zwolle nu de standaard voor de Koningsdagen onder koning Willem-Alexander zal zijn gezet. De burgemeester zei dat na afloop van de presentatie van de plannen voor Koningsdag 2016.

Na de viering vorig jaar in Dordrecht is nog eens goed gekeken naar de opzet van Koningsdag. Het programma liep toen een uur uit, mede doordat de botenparade veel meer tijd in beslag nam dan in draaiboek voorzien. Ook was er een aantal ‘dode’ momenten, en was de afstand die de Oranjes aflegden groter dan praktisch was. Niet in de laatste plaats voor de televisieregistratie.

Zwolle doet het op al die punten dan ook anders. Er is in de voorbereiding scherp gelet op het tijdschema. “De koning legt 250 meter af in 15 minuten”, onthulde Meijer een goed bewaard gebleven staatsgeheim. Met dat als uitgangspunt is een route uitgezet door de binnenstad, waarbij onder meer de iconische Sassenpoort buiten beeld viel. “De route is korter dan in Dordrecht.”

Er is een korte vaartocht, maar er zijn geen bijeenkomsten binnen zoals in Dordrecht. “Het is een compact programma”, aldus een NOS-medewerker die alvast de cameraposities in de stad aan het verkennen was. Burgemeester Meijer noemde het intiem. Hij deed tijdens de presentatie ook de toezegging dat koekhappen geen onderdeel was van het programma. “Niet in mijn aanwezigheid”, zei hij daarover stellig.


Meer Nederland