Noors koningspaar kreeg onverwacht dagje vrij

Vorsten

2014-09-04 13:12:00

OSLO – De Noorse koning Harald en koningin Sonja moesten zich begin deze week eens flink achter de oren krabben bij de laatste voorbereidingen voor het staatsbezoek van president Toomas Ilves van Estland aan hun land. Er was opeens een maximum aan flexibiliteit en discretie nodig om het bezoek op het laatste moment anders in te vullen.

Er speelden twee problemen. President Ilves zou samen met zijn flamboyante vrouw Evelin twee dagen op visite komen. Op het laatste moment echter liet Ilves weten dat hij maar één dag beschikbaar was. Dat kwam doordat de Amerikaanse president Barack Obama, op weg naar de NAVO-top in Wales, een tussenstop had ingelast om de Baltische staten een hart onder de riem te steken.

De Noren, zelf lid van de NAVO en bezorgd over de veiligheid van hun aan Rusland grenzende partners Estland, Letland en Litouwen, schrapten daarop alle programmaonderdelen van de tweede dag van het staatsbezoek. Voor de koning en koningin betekende het een dagje vrij.

Het tweede probleem vroeg echter om meer discretie. Enkele weken geleden is Evelin Ilves door paparazzi gefotografeerd terwijl ze zich vermaakte met een jongere man. Op Facebook liet ze weten bedroefd te zijn dat ze mensen had gekwetst, en daarna is ze nog wel her en der gesignaleerd, maar niet aan de zijde van haar man. Dinsdag liet ze ook verstek gaan. Volgens de officiële opgave was ze niet meegekomen vanwege de inkorting van het programma.


Meer Vorstenhuizen