Noorse koning populair bij Noren

Vorsten

13-07-2014 19:21:00

OSLO – De Noorse koning Harald V doet zijn werk goed en is het meest geliefde lid van het koningshuis. Dat is de niet geheel verrassende uitkomst van een opiniepeiling die onder 1100 Noren is uitgevoerd in opdracht van de krant Dagbladet. Kroonprins Haakon komt op de tweede plaats, maar scoort op de vraag ‘wie doet het het beste’ beduidend minder goed dan zijn vader: 21 procent tegenover 40 procent. Maar liefst 21 procent had geen mening.

De Noorse koning (77) wordt gezien als een vaderfiguur, en geniet vertrouwen door zijn terughoudende opstelling, aldus Dagbladet in een uitleg bij de enquête. “Het is de koning die de eerste viool speelt in het koninklijke huis. Eerst en vooral omdat hij de koning is, maar ook omdat hij populair is”, stelt de socioloog Trond Blindheim.

De sinds 1991 regerende Harald steekt ook goed af tegenover zijn Zweedse collega Carl Gustaf, die de laatste jaren regelmatig door schandalen in het nieuws is gekomen. “Elke keer als de Zweedse koning weer negatief wordt genoemd, denken de Noren: wat een geluk dat wij zo’n populaire en plezierige koninklijke familie hebben”, meende Blindheim. Dat de koning het meeste vertrouwen geniet, is ook zoals het hoort. “Het zou pas zorgelijk zijn als dat kroonprinses Mette-Marit was.”

Schrikbarend slecht

De Zweedse koningshuisverslaggever Johan T. Lindwall van Expressen werd gevraagd een vergelijking te maken met de gebruikelijke uitkomsten van peilingen in zijn land. “Het resultaat van het kroonprinselijk paar is schrikbarend slecht”, aldus de Zweed. Kroonprinses Victoria doet het in Zweden door de schandalen steevast beter dan haar vader, maar de cijfers voor Haakon en ook voor kroonprinses Mette-Marit (5 procent) zouden volgens Lindwall dichter in de buurt moeten liggen van koning Harald.

“Ze kunnen misschien van dit onderzoek leren”, vond hij. “Ze moeten meer hun best doen het vertrouwen van de Noorse bevolking te verhogen. Haakon moet zich afvragen waarom hij slechts de helft van de steun van zijn vader heeft, terwijl hij even goed of beter had moeten scoren”, zei Lindwall. Haakon scoort onder de jongeren overigens wel redelijk goed.

Uit de peiling bleek verder dat 67 procent van de ondervraagden vond dat het koningshuis zijn werk ‘goed’ tot ‘zeer goed’ uitvoerde.

Meer Vorstenhuizen