Culturele dag voor Noors koningspaar in Chili

Vorsten

28-03-2019 20:34:00

De tweede dag van het staatsbezoek van de Noorse koning Harald en koningin Sonja aan Chili heeft vooral in het teken van cultuur gestaan. Het koningspaar was aanwezig bij een ceremonie waarin een overeenkomst werd getekend over de terugkeer van artefacten die ontdekkingsreiziger Thor Heyerdahl in 1955 van Paaseiland had meegenomen naar Noorwegen.

In 1955 begon de ontdekkingsreiziger Thor Heyerdahl, bekend van zijn expedities met de Kon-Tiki, aan een reis naar Paaseiland. In samenspraak met de Chileense autoriteiten nam Thor Heyerdahl voorwerpen mee naar Noorwegen en het Kon-Tiki Museum in Oslo voor verder onderzoek. De afspraak was om het materiaal terug te sturen zodra de studie klaar was. Dat is echter nooit gebeurd, tot nu toe. Het museum in Oslo had het initiatief genomen om vondsten terug te brengen naar Chili.

De overeenkomst werd getekend tijdens een evenement in de Nationale Bibliotheek van Santiago. De voorwerpen keren terug naar Paaseiland, waar ze worden tentoongesteld in het museum MAPSE. De zoon van de ontdekkingsreiziger, Thor Heyerdahl Jr., ondertekende de overeenkomst namens het Kon-Tiki Museum. Samen met het archeologische materiaal werd er ook een geschenk overhandigd: een digitale editie van Heyerdahl’s unieke fotoverzameling op Paaseiland in 1955-1956, die MAPSE nu mag gebruiken. Een selectie van de foto’s was te zien voor de gelegenheid, en werd belangstellend bekeken door het Noorse koningspaar, vergezeld door Heyerdahl Jr.

De rest van de tweede dag bestaat voor de Noorse royals uit het openen van een ondernemersseminar in Santiago en het ontmoeten van de Noorse community in de Chileense hoofdstad.

Meer Noorwegen