Dankdienst voor Noors koningspaar

Vorsten

2016-01-17 11:44:00

OSLO – De viering van het zilveren regeringsjubileum van koning Harald van Noorwegen is zondagmorgen begonnen met een dankdienst in de kapel van het Koninklijk Paleis in Oslo. Naast de Noorse koninklijke familie waren ook koning Carl Gustaf en koningin Silvia van Zweden en de Deense koningin Margrethe bij de intieme dienst aanwezig.

In de preek werd stilgestaan bij het overlijden van Haralds vader koning Olav V op de avond van 17 januari 1991, precies 25 jaar geleden. De koning overleed aan een hartaanval terwijl hij naar het nieuws keek waarin het begin van de Golfoorlog werd gemeld. “Mijn vader was het eerste slachtoffer van de oorlog. Hij dacht dat de derde Wereldoorlog was uitgebroken en wilde dat niet meer meemaken”, aldus Harald later.

De Noren stroomden in de dagen daarna massaal naar het paleis, waar ze kaarsen brandden en bloemen neerlegden. Dat licht verwarmde de samenleving en was een uiting van liefde die ook nu nog het koningspaar omringd, aldus de boodschap van de preek.

De Noorse koninklijke familie nam zaterdagavond al een voorschot op het feest met een diner voor de familie en de Scandinavische koninklijke gasten. Later zondag is voor hen ook een lunch in het paleis, en neemt het Noorse koningspaar deel aan activiteiten en festiviteiten die rond het paleis en de aula van de universiteit zijn georganiseerd.














Meer Noorwegen

In deze editie van Vorsten:

– Het warme nest van Kate: de Middletons

– Prinses Elisabeth op kamers

– Hoe zit het nu echt met Kroondomein Het Loo?

– Pieter van Vollenhoven schrijft over muziek