Extra sneeuw voor jubileumfeest Harald

Vorsten

2016-01-12 13:40:00

OSLO – Noorwegen bereidt zich deze week voor op de eerste etappe van de viering van het zilveren regeringsjubileum van koning Harald en koningin Sonja. Het zwaartepunt ligt daarbij op de eigenlijke dag – 17 januari – maar ook in de dagen daarvoor zijn er al activiteiten, al merkt het publiek daar niet zoveel van. In de zomer volgt nog een uitgebreide tweede ronde.

Koning Harald noemde in zijn nieuwjaarstoespraak het jubileum een goede aanleiding voor reflectie op zijn koningschap. De dankdienst in de paleiskapel zondagmorgen geeft daar een goede gelegenheid voor. Naast de Noorse koninklijke familie zijn ook koningin Margrethe van Denemarken en het Zweedse koningspaar aanwezig.

De rest van de zondag zijn er tal van feestelijkheden rond het paleis en bij de universiteit. Voor het paleis kan met name de jeugd zich uitleven bij tal van winterse sportieve activiteiten, waarvoor vanwege gebrek aan natuurlijke sneeuw vorige week speciaal sneeuw is aangevoerd. Een van de hoogtepunten is ook de passage van de olympische vlam, op weg naar Lillehammer waar op 12 februari de Olympische Jeugd Winterspelen beginnen.

Vrijdagmorgen ontvangt het koningspaar in het paleis gelukwensen van regering, hoge colleges van staat, parlement, corps diplomatique, leger en kerk tijdens een jubileumreceptie. De bevolking kan het koningspaar ook feliciteren, via de koninklijke website of middels felicitatieregisters. Zaterdag is er een besloten diner voor de jubilarissen en de koninklijke gasten in Skaugum, de residentie van het kroonprinselijk paar.


Meer Noorwegen