Veel gezwaai voor Noorse royals

Vorsten

2016-05-16 12:38:00

Het is niet bekend of leden van de Noorse koninklijke familie daags voor de nationale feestdag extra polsoefeningen doen, maar het zou niemand verbazen als het zo was. Op 17 mei namelijk wordt van konings- en kroonprinselijk paar verwacht dat ze een paar uur lang onvermoeibaar zwaaien naar de in één grote feestelijke optocht voorbijtrekkende jeugd. En die is gewapend met Noorse vlaggetjes waarmee naar de koninklijke familie wordt gezwaaid.

Voor kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit begint het feest dinsdagochtend al vroeg. De schooljeugd van Asker trekt vanaf 8.15 uur voorbij aan de kroonprinselijke woning Skaugum. Haakon en Mette-Marit hebben hun kinderen en lievelingshonden bij zich, en Mette-Marit is traditiegetrouw gekleed in ‘bunad’. Ook dochter prinses Ingrid Alexander draagt meestal Noorse klederdracht, terwijl Haakon, prins Sverre Magnus en Marius de mannelijke variant aantrekken.

Veel tijd om uit te rusten van het zwaaien is er niet want om half elf wordt het kroonprinselijk gezin verwacht op het balkon van het koninklijk paleis in Oslo. Haakon heeft zich dan omgekleed. De traditie vereist van hem en zijn vader koning Harald een zwart pak en hoge hoed. De kinderen hoeven niet de hele tijd te kijken en zwaaien naar hun leeftijdsgenootjes uit de hoofdstad, maar koning, koningin, kroonprins en kroonprinses moeten dat wel.


Meer Noorwegen

tijdelijk Gratis verzending

Je bestelt onze nummers online en met kortingscode GRATIS betaal je géén verzendkosten!