Haakon besluit rondreis in Samoa

Vorsten

2019-04-11 20:07:00

De Noorse kroonprins Haakon heeft donderdag in Apia, de hoofdstad van Samoa, zijn drielandenbezoek in de Stille Zuidzee afgesloten. Haakon was eerder in de week in Tonga en Fiji. Doel van de reis was onder meer om te leren over de problemen die de kleine eilandstaten ondervinden door de klimaatverandering en stijgende zeespiegel, en ze steun te bieden. “Dit bezoek geeft ons betere mogelijkheden om samen te werken en een verschil te maken”, aldus de kroonprins.

Haakon had onder meer een ontmoeting met de ‘O le Ao o le Malo’ oftewel het staatshoofd van Samoa, Tuimalealiifano Vaaletoa Sualauvi II. Die is formeel een president, maar wordt aangesproken met ‘hoogheid’ omdat het parlement steeds een van de koninklijke stamhoofden die Samoa telt tot staatshoofd heeft gekozen. Samoa wordt daarom ook wel gezien als een monarchie en niet als een republiek.

Haakon sprak ook met premier Tuilaepa Lupesoliai Sailele Malielegaoi en ging net als eerder in Tonga en Fiji ook op werkbezoek om uit eerste hand te leren over de klimaatproblemen. Zo nam hij een kijkje bij de door Apia stromende Vaisigano-rivier die de laatste jaren verschillende keren voor overstromingen heeft gezorgd. Met de steun van het Green Climate Fund en UNDP zijn nu maatregelen genomen om dat te voorkomen.

Gendergelijkheid

In het dorp Moata’a reikt het getij steeds verder de velden in, zo zag Haakon ook. Zout water bedekt nu gebieden waar het een paar jaar geleden nog droog was en ook de oude weg naar de school staat onder water. Green Climate Fund en UNDP hebben ook hier geholpen door een brug te bouwen over de wetlands zodat de kinderen zonder natte voeten naar school kunnen.

Haakon is speciaal ambassadeur van de VN ontwikkelingsorganisatie UNDP en in die hoedanigheid schoof hij tot slot van zijn bezoek aan bij een lunch waar gendergelijkheid het gespreksthema was. Vrouwen hebben in het Pacifische gebied nog vaak een door de cultuur bepaalde achtergestelde rol, wat hun ontwikkeling en die van de eilandstaten hindert. Samoa probeert nu om de participatie van vrouwen in de politiek en de samenleving te vergroten, en de ontwikkeling is positief, stelde Haakon samen met de vrouwelijke vicepremier Fiame Naomi Mata’afa vast.


Meer Noorwegen

– Koningspaar weer even op pad
– Het Duitse leven van de Thaise koning
– Elisabeths militaire training
– Wie zijn de Casiraghi’s?
– Vooruitblik: wanneer Charles koning wordt