Haakon doet mee met langlauftocht

Vorsten

2015-03-22 14:20:00

LILLEHAMMER – Kroonprins Haakon van Noorwegen heeft zaterdag meegedaan aan de Birkebeinerrennet, een langlauftocht over 54 kilometer in de buurt van Lillehammer. Haakon klaarde de zware wedstrijd in 3 uur, 36 minuten en 12 seconden.

De kroonprins was daar erg tevreden over. Tegen NRK had hij voor de start gezegd dat hij hoopte de skitocht binnen de 4 uur te volbrengen. “Ik had niet verwacht dat ik zo snel zou gaan”, aldus een duidelijk vermoeide Haakon na zijn finish.

Onderweg genoot de kroonprins van alle toejuichingen. Ook zijn vrouw Mette-Marit stond met zoon Sverre Magnus langs het traject, net als koningin Sonja. “Het was een fantastische tocht”, zei Haakon na afloop. “Iedereen moedigde me aan. Ik kreeg zelfs een sinaasappel van een toeschouwer.” Overigens zorgde ook Mette-Marit ervoor dat het haar man tijdens de zware tocht aan niets ontbrak.

Het was de eerste keer dat Haakon deelnam aan de Birkebeinerrennet. De skitocht werd in 1932 voor het eerst gehouden. De deelnemers moeten 54 kilometer afleggen in de klassieke langlaufstijl. Daarbij dienen ze een rugzak met ruim drie kilo aan inhoud met zich mee te dragen.


Meer Noorwegen