Haakon vervangt vader bij Staatsraad

Vorsten

25-04-2014 18:48:00

OSLO – Kroonprins Haakon heeft vrijdag in het Koninklijk Paleis zijn vader koning Harald vervangen bij de wekelijkse bijeenkomst met de regering, de Staatsraad. Haakon is normaliter ook aanwezig bij de bijeenkomsten van het kabinet. Het koningspaar viert volgens berichten in de Peruviaanse media vakantie in Machu Picchu en het nabijgelegen Cusco.

Anders dan in Nederland kunnen de koninklijke taken in Noorwegen ook worden waargenomen door de troonopvolger. Koning Willem-Alexander kan het tekenen van wetten en besluiten tijdens vakanties niet overdragen aan zijn broer prins Constantijn. Hij moet daarom zijn iPad meenemen, waarop hij de documenten rechtsgeldig kan tekenen.

Het is één van de nieuwtjes die Willem-Alexander, na voorbereiding van het Kabinet van de Koning en met instemming van het ministerie van Justitie, heeft ingevoerd. Onder zijn moeder koningin Beatrix kon de techniek niet zo ver doordringen tot de koninklijke werkkamer en werden wetten en besluiten naar de koninklijke vakantieadressen gefaxt en daar ter ondertekening voorgelegd door een medewerker van het Kabinet van de Koningin.

Die noodzaak bestaat voor de Deense koningin, die sinds donderdag op staatsbezoek is in China, niet. Zij kan wél een plaatsvervanger aanwijzen en die neemt dan haar takenpakket over. Zo meldt de agenda van het Deense koningshuis dat kroonprins Frederik ten tijde van het staatsbezoek optreedt als regent. Zijn broer prins Joachim neemt als ‘rigsforstander’ die taak op 28 april over.

Meer Noorwegen