Haakon en Mette-Marit sluiten bezoek aan Spitsbergen af

Vorsten

22-04-2022 19:42:03

Kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit van Noorwegen hebben hun driedaagse bezoek aan Spitsbergen afgesloten. Vrijdag bezochten de royals een satellietstation en waren ze te gast bij het universitair centrum van de eilandengroep.

In de ochtend bezocht Haakon de laatste operationele kolenmijn van Noorwegen. Daar sprak hij met werknemers van gruve 7, zoals de mijn wordt genoemd. Haakon hoorde wat de kompels vonden van het feit dat de mijn in september 2023 gaat sluiten.

Overigens gaan er stemmen op om de mijn toch open te houden vanwege de oorlog in Oekraïne. Haakon en Mette-Marit merkten naar eigen zeggen dat die oorlog erg leeft op Spitsbergen. Aan de Noorse omroep NRK vertelden ze dat er zowel Russen als Oekraïners op de eilandengroep wonen. “Dan moet je toch met elkaar verder leven en dat zorgt voor uitdagingen”, zei het kroonprinselijk paar.

Tijdens een receptie donderdagavond zei Mette-Marit erg genoten te hebben van het bezoek. Ook liet ze zich volgens de krant Dagsavisen ontvallen dat ze jaren geleden serieus heeft overwogen om op Spitsbergen te gaan wonen. Helaas is dat er niet van gekomen, maar een vakantie van drie weken in 2008 heeft erg heel indruk gemaakt. “Ook op onze kinderen”, voegde Haakon eraan toe.


Meer Noorwegen

In deze Vorsten:

 

– Haakon en Victoria, vrienden onder elkaar
– Filip en Mathilde wél naar Griekenland
– Bijna 40: prins William kiest eigen pad
– Sisi’s rebelse kleindochter
– Mode: een kijkje op de rug