Haakon leert over vluchtroute van Noorwegen naar Zweden in WOII

Vorsten

19-08-2020 19:45:38

De Noorse kroonprins Haakon heeft zich woensdag laten informeren over de vluchtelingenroute uit de Tweede Wereldoorlog tussen Noorwegen en Zweden. De royal gaat die route volgende week lopen.

In het Hjemmefrontmuseum, het oorlogsmuseum in Oslo, werd Haakon bijgepraat door historicus Guri Hjeltnes en Sigurd Stenwig van het Noors Verzetsmuseum. Zij vertelden hoe het Noorse verzet de zogeheten Flyktningeruta gebruikten in de jaren dat Noorwegen bezet was door de Duitsers. Buurland Zweden was neutraal en via de route van 120 kilometer kon het verzet allerlei zaken regelen, zoals het in veiligheid brengen van mensen.

Haakon loopt volgende week de Flyktningeruta om te vieren dat Noorwegen 75 jaar geleden werd bevrijd. De route is nu een historische wandelroute. De kroonprins loopt de 120 kilometer in drie dagen. Secretaris-generaal Dag Terje Klarp Solvang treedt op als gids en Haakon krijgt gezelschap van een militair en een landgenoot met een migratie-achtergrond.

Onderweg zijn ontmoetingen gepland met mensen die destijds gebruik hebben gemaakt van de ontsnappingsroute, maar ook met mensen die in recente jaren in figuurlijke zin de omgekeerde route hebben gevolgd en vanuit brandhaarden in de wereld als vluchtelingen naar Noorwegen zijn gekomen.


Meer Noorwegen

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord