Haakon naar doop van eerste zelfvarende containerschip ter wereld

Vorsten

07-04-2022 18:42:02

Kroonprins Haakon is eind deze maand aanwezig bij de doop van ’s werelds eerste elektrisch aangedreven containerschip. Het Noorse hof maakte dat donderdag bekend.

Haakon gaat op vrijdag 29 april naar Porsgrunn als daar de Yara Birkeland, die vernoemd is naar de Noorse natuurkundeprofessor Kristian Birkeland, wordt gedoopt. Met de kroonprins zullen ook zo’n vijfhonderd scholieren uit Brevik, Grønli, Klevstrand en Stridsklev aanwezig zijn om de viering mee te maken.

De Yara Birkeland is het eerste elektrische en zelfvarende containerschip ter wereld. Het schip zal tussen Yara’s kunstmestfabriek in Porsgrunn en de haven van Brevik varen. De reizen die het schip maakt staan jaarlijks gelijk aan zo’n 40.000 door diesel aangedreven vrachtwagenritten.

Tijdens zijn bezoek aan de fabriek van kunstmestproducent Yara zal Haakon onder meer met een lift naar de 23e verdieping van het kantoorpand gaan. Vanaf de top van Prilletårnet – een van de hoogste gebouwen van Noorwegen – heeft hij dan uitzicht op het industriepark, de Frierfjorden en het grootste deel van de route die de Yara Birkeland zal bevaren. Ook gaat Haakon langs in de controlekamer van de fabriek.


Meer Noorwegen

In deze Vorsten:

 

– Haakon en Victoria, vrienden onder elkaar
– Filip en Mathilde wél naar Griekenland
– Bijna 40: prins William kiest eigen pad
– Sisi’s rebelse kleindochter
– Mode: een kijkje op de rug