Haakon valt in voor zijn vader

Vorsten

2016-02-19 09:04:00

LILLEHAMMER – De Noorse kroonprins Haakon is deze week stand-in voor zijn vader koning Harald, die op vakantie is. Als kroonprins-regent ontvangt Haakon vrijdag in het Koninklijk Paleis in Oslo de minister van defensie en daarna zit hij de Statsråd, oftewel de ministerraad, voor.

Dat is normaal de taak van de koning, maar bij zijn afwezigheid neemt de kroonprins het werk over. De koninklijke deelnemers aan het regeringsberaad zijn er overigens alleen om besluiten te bekrachtigen met hun handtekening. Het is het kabinet dat de beslissingen neemt.

Haakon vertrekt vervolgens naar Lillehammer voor de Jeugd Olympische Winterspelen. Daar heeft hij zich vorige week met zijn gezin al laten zien bij de opening en ook dit weekeinde bezoekt Haakon tal van wedstrijden. Op de website van het hof staat niet vermeld of zijn kinderen ook dit keer meekomen.

In Denemarken neemt kroonprins Frederik vanaf zondag een week lang de taken van zijn moeder koningin Margrethe over. Nederland kent het systeem van tijdelijke vervanging van het staatshoofd bij vakanties of iets dergelijk niet. Koning Willem-Alexander kan ook in ski-oord Lech in Oostenrijk wetten en besluiten ondertekenen, terwijl de Deense koningin dat kan overlaten aan haar oudste zoon en regent.


Meer Noorwegen