Harald en Haakon bij viering 100-jarig bestaan synagoge Oslo

Vorsten

25-11-2021 21:20:03

De Noorse koning Harald en kroonprins Haakon hebben woensdag de viering van de honderdste verjaardag van de mosaiske trossamfunns synagoge in Oslo bijgewoond. Het feest zou oorspronkelijk vorig jaar worden gevierd, maar vanwege de coronapandemie kon dat toen niet doorgaan.

De synagoge was het eerste niet-christelijke gebedshuis in Noorwegen toen het in 1920 werd ingewijd. Bij het jubileum werd niet alleen stilgestaan bij degenen die de synagoge hebben gebouwd. Ook werd er aandacht geschonken aan de hele Joodse gemeenschap in Noorwegen.

De koning en kroonprins werden ontvangen door de burgemeester van Oslo, Marianne Borgen, bestuursvoorzitter Ronan Bahar, rabbijn Joav Melchior en plaatsvervangend voorzitter Anne Sender. Kinderen van de Joodse kleuterschool verwelkomden de Royals buiten de synagoge.

Toespraken

De viering bestond uit toespraken en muzikale bijdragen van drie voorzangers en het kinderkoor van de congregatie. Het gebed werd zowel in het Noors als in het Hebreeuws voorgelezen. Aan het einde van de ceremonie ontving koning Harald het eerste exemplaar van de Noorse vertaling van het gebedenboek Sidoer.

De Noorse koninklijke familie heeft de synagoge meermaals bezocht. De toenmalige kroonprins Olav bezocht de synagoge na de heropening na de Tweede Wereldoorlog en koning Harald en kroonprins Haakon waren aanwezig bij een officieel bezoek in 2009.


Meer Noorwegen

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.