Harald en Haakon inspecteren Garde

Vorsten

2017-06-09 18:53:00

De Noorse koning Harald en kroonprins Haakon hebben vrijdag de Koninklijke Garde geïnspecteerd. In de stromende regen liepen vader en zoon langs de troepen, die vervolgens een drildemonstratie gaven.

Harald en Haakon werden bij aankomst bij de kazerne in Oslo opgewacht door tientallen kinderen. Hoewel het publiek gewapend met paraplu’s en regenjassen naar de jaarlijkse inspectie keek, lieten de koning en kroonprins de regen op hun uniformen kletteren.

De Noorse koning kwam niet alleen voor de inspectie en de demonstratie naar ‘zijn’ troepen. Hij reikte ook twee onderscheidingen uit. Het lid dat het beste presteerde kreeg een horloge met een speciale inscriptie. De onderscheiding, die sinds 1934 wordt uitgereikt, ging dit keer voor het eerst naar een vrouw. Ook reikte Harald een speciale sabel uit.

De Koninklijke Garde is onder meer belast met de bewaking van de koninklijke paleizen en residenties, maar heeft als legerbataljon ook de taak de politie van Oslo te helpen.


Meer Noorwegen

Nieuw, van de makers van Vorsten: Máxima. Een maar liefst 180 pagina’s dikke speciale editie over alles wat u wilt weten over onze koningin.