Harald geniet van ongerepte natuur

Vorsten

2015-02-12 17:23:00

TROLL – De Noorse koning Harald heeft donderdag op de laatste dag van zijn bezoek aan het Noorse zuidpoolstation Troll bijzonder genoten van de ongerepte natuur van Antarctica.

De poolvorsers die het hele jaar in dit gebied verblijven, namen de koning mee voor een tocht over ijs en sneeuw en een bezoek aan Jutulsessen – Noors voor ‘stoel van de reus’. Dat is een enorme rots die uitsteekt boven het ijs in dit deel van Koningin Maud Land, zoals de Noren het door hen geclaimde deel van het zuidpoolgebied noemen.

Het Noorse onderzoeksstation ligt op 1275 meter hoogte en in dit deel van Antarctica is het klimaat stabieler dan aan de kust, met temperaturen die schommelen rond min 25 graden en die in de zomer zelfs kunnen oplopen tot het vriespunt. In die tijd bevinden zich er ook vogels: sneeuwstormvogels en Arctische stormvogels met name.

Koning Harald bezocht eerder op de dag ook het Troll satellietontvangststation van Kongsberg Satellietdiensten (KSTAT). Daar worden tal van gegevens verzameld die door satellieten over het klimaat, milieu en het weer worden verzameld. De Noren hebben zo’n tweede station dicht bij de Noordpool, op Spitsbergen.


Meer Noorwegen

In deze editie van Vorsten:

– Het warme nest van Kate: de Middletons

– Prinses Elisabeth op kamers

– Hoe zit het nu echt met Kroondomein Het Loo?

– Pieter van Vollenhoven schrijft over muziek