Harald ontvangt Nobelprijswinnaar Abiy Ahmed

Vorsten

2019-12-11 13:48:44

Koning Harald van Noorwegen en zijn vrouw koningin Sonja hebben dinsdag de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, de Ethiopische premier Abiy Ahmed, ontvangen. Dat gebeurde op het koninklijk paleis in Oslo. Ook kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit waren bij het treffen aanwezig.

Na de ontvangst in het paleis woonde het koninklijke gezelschap de ceremonie rond de uitreiking bij. Dinsdagavond vindt er nog een banket plaats.

Ahmed kreeg de prestigieuze politieke prijs voor zijn inzet om de bittere en lange twisten tussen zijn land en het buurland Eritrea te beëindigen. Beide landen vochten tussen 1998 en 2000 een harde oorlog uit rond het grensgebied. Er was altijd spanning, maar in 2018 werden de banden, onder leiding van Ahmed, hersteld.

De Nobelprijzen worden jaarlijks uitgereikt op 10 december, de sterfdag van Alfred Nobel, initiatiefnemer van de prijs. De vredesprijs wordt, in tegenstelling tot de andere Nobelprijzen, uitgereikt in Oslo en niet in Stockholm. Daar was Haralds collega koning Carl Gustaf van Zweden druk met het uitdelen van de overige prijzen.


Meer Noorwegen

tijdelijk Gratis verzending

Je bestelt onze nummers online en met kortingscode GRATIS betaal je géén verzendkosten!