Harald trots op kleindochter om toespraak op uitvaart van vader

Vorsten

15-10-2020 11:39:50

Koning Harald vond het erg knap dat zijn kleindochter Maud Angelica (17) begin dit jaar een toespraak hield op de uitvaart van haar vader Ari Behn. Dat vertelt de Noorse vorst in een nieuw boek van journalist Harald Stanghelle dat later deze maand moet verschijnen.

De 83-jarige Harald, die momenteel aan het herstellen is van een hartoperatie, verloor zijn eigen moeder toen hij nog een tiener was en had het zelf niet aangekund te spreken op haar uitvaart. “Het was heel krachtig om haar toespraak te horen. Ik had hem nog niet gehoord, maar wist dat ze het zou doen”, zegt de koning, volgens Noorse media, in het boek. “Het was een sterke speech. Ik was trots op haar. Ik had het niet gekund.”

Ari Behn, de ex-man van Haralds dochter prinses Märtha Louise, maakte op eerste kerstdag een einde aan zijn leven. De koninklijke familie was op dat moment allemaal bij elkaar om kerst te vieren en ook Behn zou daarbij aanwezig zijn. “Het was een shock. We waren zo verrast, ook al wisten we dat hij problemen had. Het is pijnlijk en het duurt lang voordat je daar overheen bent.”

Wel vond de koning het prettig dat ze er voor elkaar konden zijn. “Het feit dat we samen waren toen we over zijn dood hoorden gaf ons, als grootouders, de kans om hechter met onze kleinkinderen te worden. We zijn veel hechter met elkaar geworden.”


Meer Noorwegen

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord