Harald vreest dat Olympische Spelen niet doorgaan

Vorsten

08-09-2020 10:56:11

De Noorse koning Harald denkt dat er volgend jaar geen Olympische Spelen worden gehouden in Tokio. Dat zei hij in een vraaggesprek met de Noorse televisiezender NRK.

Hij ziet het niet gebeuren dat er 70.000 mensen opeengepakt in een stadion gaan zitten tijdens het sportevenement. “We kunnen dat niet doen. Maar in een leeg stadion is de spirit van de Spelen er niet. De Olympische Spelen is de enige plek waar alle sport samenkomt.”

Op de vraag of het evenement zonder publiek, omwille van de sporters, toch zouden moeten doorgaan antwoordde Harald: “Het is een interessant, maar gelijk ook een beangstigend idee.”

De Spelen stonden aanvankelijk gepland voor dit jaar, maar werden vanwege de uitbraak van het coronavirus een jaar uitgesteld. Als de vierjaarlijkse sportontmoeting volgend jaar niet door kan gaan, dan wordt het evenement definitief afgelast, zo besloot het Internationaal Olympisch Comité eerder.

Harald, die zelf aan drie Olympische Spelen meedeed als zeiler en tijdens de spelen van 1964, die ook in Tokio werden gehouden vlaggendrager was, staat bekend als een groot liefhebber en promotor van sport. Harald’s vader, koning Olaf was ook Olympisch zeiler. Hij won in 1928, bij de Spelen in Amsterdam, als kroonprins goud in de 6-meter klasse.


Meer Noorwegen

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord