Het meisje en haar prins: Mette-Marit van Noorwegen

redactievorsten

25-08-2021 07:00:00

Door Karlijn Hoftijzer

Ervan dromen doen velen, maar slecht weinigen krijgen de kans om te trouwen met een echte prins. Máxima deed het, en ook in andere Europese landen stonden ‘gewone’ jonge vrouwen op hun trouwdag naast een prins. Deze serie verzamelt de romances van de ‘burgermeisjes’ en hun prinsen. In deze aflevering: voormalig wild child kroonprinses Mette-Marit.

Als de 27-jarige Mette-Marit Tjessem Høiby haar opwachting maakt in de Noorse koninklijke familie als verkering van de troonopvolger, gaat dat niet echt geruisloos. Aan haar schoonfamilie ligt het niet. Koning Harald heeft zelf jaren moeten knokken voor zijn relatie met zijn Sonja, dus hij geeft al snel zijn zegen aan zijn zoon Haakon om met zijn grote liefde te trouwen. Het is het Noorse volk dat flink tegenstribbelt als ze horen wie hun toekomstig koningin wordt. Mette-Marit is niet alleen de alleenstaande moeder van zoontje Marius, maar aan het licht komt ook haar verleden waarin ze niet vies was van wat drank en drugs op z’n tijd. Het is vooral dat laatste waar ze veel kritiek op krijgt. Haakon is niet van plan zijn liefde op te geven, dus Mette-Marit gaat publiekelijk door het stof. Tijdens de officiële bekendmaking van hun verloving biedt ze excuses aan voor haar verleden, maar geeft ze ook aan vanaf nu met een schone lei verder te willen. Haar openhartige verklaring is een succes en met haar innemende glimlach laat Mette-Marit de populariteit van het Noorse koningshuis op den duur zelfs stijgen.

Máxima: Fabulous 50

Een extra dik (180 pagina’s!) tijdschrift over alles wat u wilt weten over onze koningin. Van haar kledingkast tot haar juwelen, en van haar koninklijke BFF’s tot haar relatie met haar dochters. En nog heel veel meer!

Haakon valt als een blok voor de hoogblonde en zongebruinde Mette-Marit als ze elkaar leren kennen op een muziekfestival. Dat zijn vlam al een zoontje uit een eerdere relatie heeft, is voor hem geen probleem. Hij wordt daarmee de eerste Europese troonopvolger met een stiefkind. Ook ongebruikelijk: al voor het huwelijk betrekken ze samen een appartement in Oslo.

Mette-Marit en Haakon trouwen op 25 augustus 2001 in Oslo

Op 25 augustus 2001 krijgt Mette- Marit haar sprookjesbruiloft in de Kathedraal in de Noorse hoofdstad en samen gaan ze vol goede moed aan het werk om de monarchie te ondersteunen en zich samen voor te bereiden op de taak van Haakons leven. Mette-Marits zoontje Marius krijgt er halfzusje Ingrid-Alexandra (de toekomstig troonopvolgster) en halfbroertje Sverre Magnus bij en alles lijkt koek en ei, tot Mette-Marits gezondheid het rond 2018 af laat weten. Ze blijkt te lijden aan een chronische longaandoening waarvan de vooruitzichten niet fijn zijn. Mette-Marit neemt een flinke stap terug uit het openbare leven en houdt – op dringend doktersadvies – veel rust. Het is een klein maar fijn leven, vertelt de kroonprinses. Maar dat ze haar man buitenshuis maar weinig kan bijstaan, moet pijn doen. En dan moet zijn grootste uitdaging – het koningschap – nog komen. Maar hun liefde is sterk. ‘Wat wij samen hebben gevonden, was zo sterk dat ik het niet kon laten gaan’, zei Haakon al tijdens zijn verlovingstijd.

Mette-Marit en Haakon met Ingrid Alexandra, Sverre Magnus en honden Milly Kakao en Muffins Krakebolle in de zomer van 2020.

Het sprookje van Monaco

Charlène trouwde haar beste vriend, maar plengde op haar trouwdag aardig wat tranen. En dáár moest ze vervolgens ook weer om huilen.


Meer Noorwegen