Koning Harald aan beurt voor toespraak

Vorsten

2015-12-31 07:40:00

OSLO – De Noorse koning Harald spreekt donderdagavond de bevolking toe in zijn traditionele nieuwjaarsrede. De verwachting is dat de koning daarin onder meer zal terugblikken op zijn koningschap. Harald zit op 17 januari 2016 precies een kwart eeuw op de troon. Voor het komende jaar zijn al tal van festiviteiten gepland, waaronder een boottocht met het koningsschip ‘Norge’ langs de Noorse kust en een dankdienst in de zomer in Trondheim.

Koning Harald gebruikte zijn vorige nieuwjaarstoespraak onder meer om te herinneren aan de zeventigste verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog en de gevolgen van klimaatverandering voor Noorwegen. In een verwijzing naar een bezoek aan de Vamomami-indianen in het Amazone gebied zei hij toen dat ”we veel kunnen leren van de mensen die zo dicht bij de natuur wonen, zodat we kennis kunnen krijgen hoe om te gaan met de uitdagingen voor het milieu.”

De Noorse koning is niet de enige die oudejaarsavond het woord richt tot zijn medeburgers. Koningin Margrethe van Denemarken doet dat ook. Zij spreekt de Denen toe vanuit Fredensborg Slot, waar buiten zelfs schermen staan opgesteld zodat de Denen desgewenst de live-uitzending vanaf het voorplein van het paleis kunnen volgen.


Meer Noorwegen