Koning Harald geeft tv-toespraak over coronavirus

Vorsten

2020-03-15 20:49:19

Koning Harald van Noorwegen heeft zich zondag met een tv-toespraak over de coronacrisis tot het Noorse volk gewend.

“We bevinden ons in een situatie die zowel onwerkelijk, buitenaards als beangstigend is voor ons allemaal. We herkennen ons dagelijks leven of de wereld om ons heen niet. En toch staan ​​we pas aan het begin van iets waarvan we de gevolgen niet volledig kennen”, begon de Noorse vorst zijn toespraak.

“Onzekerheid maakt ons kwetsbaar. De ernst maakt ons angstig. Het nieuwe alledaagse leven kan ons een gevoel van machteloosheid geven”, vervolgde koning Harald, die na een bezoek aan Jordanië zelf ook de gevolgen aan den lijve ondervond. Het Noorse koningspaar verblijft tijdelijk in quarantaine, hoewel de koning en koningin geen symptomen van het virus hebben. Vorige week leidde Harald voor het eerst in zijn leven de ministerraad telefonisch.

Moed

“Noorwegen wordt samen met de rest van de wereld getroffen. Nu is onze belangrijkste taak om te proberen de dramatische ontwikkeling te vertragen – door de bevelen van de autoriteiten op te volgen”, vervolgde de koning. “We kunnen dankbaar zijn dat we politieke leiders en professionele autoriteiten hebben met de moed en kennis om de situatie eerlijk en realistisch aan te pakken.”

Noorwegen sluit maandag de Noorse vliegvelden en havens voor bezoekers en gaat strenge grenscontroles uitvoeren. Toeristen hadden tot zondag de tijd het land te verlaten. Noorwegen registreerde dit weekend zijn derde coronadode en telt inmiddels 1246 coronapatiënten. Alle scholen, universiteiten en restaurants zijn gesloten.

Koning Harald riep in zijn toespraak op vertrouwen te tonen in de autoriteiten. In gedachten is hij bij de zieken en personeel in de Noorse gezondheidszorg. “Tot slot wil ik wil ik u eraan herinneren dat iedereen in deze periode wat extra vriendelijkheid nodig heeft. We staan hier samen in.”
Meer Noorwegen

tijdelijk Gratis verzending

Je bestelt onze nummers online en met kortingscode GRATIS betaal je géén verzendkosten!