Koning Harald kwart eeuw foutloos

Vorsten

17/01/2016 12:07 pm

OSLO – Het Noorse koningspaar heeft er bewust voor gekozen om de bevolking te laten delen in het feest ter gelegenheid van hun zilveren regeringsjubileum. Koning Harald V werd op 17 januari 1991 koning door het overlijden die avond van zijn vader koning Olav V, de populaire volkskoning die zijn land sinds 1957 had geleid. Het was een zware opgave voor de verlegen Harald, maar na een kwart eeuw zijn de Noren het er over eens dat hij het uitstekend heeft gedaan.

Harald koos voor een andere aanpak dan zijn vader. Bij zijn eedsaflegging in het parlement maakte hij meteen duidelijk dat hij het werk zou doen samen met zijn vrouw koningin Sonja. Dat was voor de Noren wel even wennen. Olav was tijdens zijn hele koningschap weduwnaar geweest; Noorwegen had al meer dan vijftig jaar geen koningin meer gehad, laat staan een koningin die door haar man bij zijn taak werd betrokken.

De Noorse premier Erna Solberg erkent die rol van koningin Sonja door het regeringsjubileum anders dan gebruikelijk in andere landen nadrukkelijk in het teken te zetten van koning én koningin. Op de jubileumpostzegel die de Noorse posterijen zondag hebben uitgeven staan beiden ook afgebeeld en het jubileum monogram toont de eerste letter van beider namen. ‘Alt for Norge’ was het motto dat Harald koos bij het begin van zijn koningschap, maar dat gold ook voor Sonja zei hij destijds. “Wij stellen ons leven in dienst van Noorwegen.”

Troosten

Harald, peetvader van de Nederlandse prins Friso, heeft een vrijwel foutloos parcours gereden, zo merken Noorse geschiedkundigen, koningshuiswaarnemers en politici op. “Als grootvader, vader, echtgenoot en als koning”, heeft hij de Noren ook kunnen troosten na de terreuraanvallen van Anders Breivik in 2011. Harald weet steeds de juiste woorden te vinden, en is ook niet gespeend van humor zoals duidelijk is bij zijn toespraken bij het jaarlijkse diner dat in het paleis voor de parlementsleden wordt gegeven.

Van aftreden kan ondanks de leeftijd van Harald en Sonja – beiden worden dit jaar 79 – geen sprake zijn. Er worden meer taken gedeeld met het kroonprinselijk paar Haakon en Mette-Marit, maar een Noorse koning gaat door tot de dood erop volgt, net zoals Haralds voorgangers Haakon VII en Olav V dat deden. Bij het regeringsjubileum gaan ook geen stemmen op om dat te veranderen.

Gratis voor jou


Meer Noorwegen